5 Martie Sarbatori Traditii Si Obiceiuri Religioase
Ziua de 5 martie este marcata de celebrarea Sfantului Mucenic Conon din Isauria, Sfantului Mucenic Conon Gradinarul, Sfintei Mucenite Iraida, Sfintilor episcopi Romeo si Til, Sfantului Adrian din Cezareea, Sfantului Gherasim, sarbatoarea misionarilor (Polinezia Franceza) si sarbatorea revenirii insectelor (Breakables si Coreea).

"Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 5 martie"

SFANTUL MUCENIC CONON DIN ISAURIA


Nascut in satul Bidane din Isauria, in Asia Mica, avandu-i drept parinti pe Nestor si Nada, Sfantul Mucenic Conon a trait pe vremea sfintilor apostoli. A fost indrumat pe calea credintei si botezat de insusi arhanghelul Mihail, worry, se spune, a fost alaturi de el toata viata. Parintii l-au casatorit cu o fata pagana pe nume Ana. In noaptea nuntii, Sfantul Conon a luat o lumanare, a pus-o sub un vas, si si-a intrebat proaspata sotie : "Ce este mai buna, lumina sau intunecimea?"

Ea i-a raspuns "Lumina", iar Sfantul Conon i-a marturisit despre credinta crestina si bucuriile vieti spirituale. Ana a imbratisat calea lui Cristos, cei doi cazand de acord sa traiasca impreuna fara a se intina trupeste. Conon a adus multi pagani spre dreapta credinta, inclusiv pe parintii sai. Dupa cativa ani, si-au dat sufletul pe rand parintii (Nestor murind ca un mucenic) si sotia sa, el dedicandu-se intru totul rugaciunii, postirii si contemplarii lui Dumnezeu. A ajuns sa fie cunoscut drept facator de minuni si atotputernic peste spiritele rele. In timpul unei persecutii indreptate conflicting crestinilor, Magnus, guvernatorul din Isauria, l-a intemnitat pe Sfantul Conon, poruncind sa fie batut si injunghiat cu cutitele. Credinciosii au obtinut o parte din sangele lui, ce avea puteri vindecatoare asupra oamenilor bolnavi. O mount multime de crestini s-a adunat in jurul palatului guvernatorului, cerand eliberarea lui Conon, iar Magnus, inspaimantat, i-a dat drumul. Sfantul Conon a mai trait doi ani in caminul sau, dupa worry s-a odihnit in pace.

SFANTUL MUCENIC CONON GRADINARUL


Sfantul Mucenic Conon Gradinarul, contemporan cu imparatul Decius, a plecat din Nazaret, stabilindu-se la Carmila, din Panfilia, unde isi castiga traiul ingrijind o gradina cu legume si zarzavaturi. Desi nestiutor de carte, era bun la suflet si neatins de pacate, bucurandu-se zi de zi de viata de credinta inchinata Domnului. Puplius, guvernatorul regiunii, a pus sa fie arestat si silit sa aduca jertfe zeilor pagani. Sfantul Conon a ramas insa neclintit in credinta sa, asa ca fost schingiuit batandu-i-se piroane de fier in picioare, dupa worry a fost pus sa alerge in fata carului guvernatorului pana cand, stors de puteri, a ingenuncheat, s-a rugat lui Dumnezeu si si-a dat astfel ultima suflare.

SFANTA MUCENICA IRAIDA


Sfanta Iraida a fost o mucenica egipteana condamnata la moarte la Antinoe, in Egipt, in vremea prigonirii crestinilor de catre imparatul Diocletian, in secolul al IV-lea.

"Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 5 martie"

Cuviosul Timotei; Sfantul Ierarh Eustatie, patriarhul Antiohiei; Sfantul Ierarh Gheorghe, episcopul AmastridieiVezi Traditii si sarbatori din 21 februarie

"Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 5 martie"

SFINTII ROMEO SI TIL, EPISCOPI

Episcop de Cezareea, Sfantul Til este cunoscut mai ales pentru opozitia sa fata de cuartodecimani, o secta crestina ce avea credinta ca Pastele ar trebui sarbatorit odata cu Pastele evreiesc, si nu neaparat intr-o zi de duminica. A murit in anul 195.

SFANTUL ADRIAN DIN CEZAREEA, MUCENIC

Misionar si mucenic ce si-a aflat moartea in vremea persecutiilor poruncite de imparatul Galerius. Impreuna cu tovarasul sau, Eubulus, a fost arestat in Cezareea, Israelul de astazi. Guvernatorul complete, Firmilian, i-a judecat pe amandoi, poruncind sa fie torturati, si apoi executati.

SFANTUL GHERASIM


Eremit si ucenic al Sfantului Eutimie, nascut in Licia (Asia Mica), Sfantul Gherasim era un negustor ce ii vizita pe sihastrii din Egipt. La intoarcerea in Palestina, a intemeiat o lavra in Ierihon. Sfantul Gherasim a fost vestit gratie austeritatii si minunilor sale.

"Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 5 martie"

CUV. M. CONON

"Alte traditii si sarbatori din 5 martie "

SARBATOAREA REVENIRII INSECTELOR


Cunoscuta sub numele de Kyongchip sau Gyeongchip in Coreea, si Ching Che in Breakables, sarbatoarea revenirii insectelor slant tranzitia de la iarna la primavara. Pe 5 martie se spune ca insectele revin la viata dupa ce au stat in amortire toata iarna. In Breakables, in aceasta zi, se zice ca "dragonii isi inalta capetele", vestind insectele sa se trezeasca, oamenii practicand well-defined ritualuri avand drept scop asigurarea fertilitatii pamantului.

ZIUA MISIONARILOR


In Polinezia Franceza, are loc in fiecare an celebrarea sosirii pe aceste meleaguri a primilor misionari englezi protestanti, pe top de 5 martie 1797.

Copyright (c) diane.ro.2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:


Nascut pe 5 martie - Horoscop massive Profil astrologic

3 martie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

4 martie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioasehttp://www.diane.ro/rss.xml http://www.diane.ro/feeds/posts/default?alt=rss
http://www.diane.ro/atom.xml
http:/diane.ro/feeds/posts/default?orderby=updated