16 Iulie Sarbatori Traditii Si Obiceiuri Religioase
Pe 16 iulie sunt comemorati Sfantul Sfintit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai sai, si Sfintii Mucenici Avudin si Faust. Tot in aceasta zi are loc sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel si se desfasoara Pelerinajul de la Cook d'Eau. In traditiile populare romanesti, pe 16 iulie se serba cea de-a doua zi a Circovilor Marinei sau Circovilor de vara, cunoscuti drept divinati ce pazeau animalele salbatice si se ingrijeau de hrana acestora. Cu acest prilej, se muncea numai pana la pranz, nu se matura in casa, nu se taiau unghiile, nu se dadea cu pieptenul prin par si nu se scoatea gunoiul afara din casa. Circovii erau respectati pentru ca oamenii sa nu se imbolnaveasca, pentru a fi feriti de ameteala, poceala, epilepsie (mai ales femeile) si pentru ca lupii sa nu atace vitele.

"Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 16 iulie"

SFANTUL SFINTIT MUCENIC ATINOGHEN CU CEI 10 UCENICI AI SAI


In timpul imparatului Diocletian, un crud persecutor al crestinilor, pe nume Filomarh, a venit in Sebasta. Dupa ce a arestat si a ucis multi crestini, a dat ochii cu Sfantul Atinoghen si ucenicii sai, indemnandu-i sa aduca sacrificii idolilor, in asa fel incat sa nu piara la fel ca si fratii lor. Sfantul Atinoghen i-a raspuns:"Vai tie, calaule, cei despre care spui ca au pierit nu sunt morti, ei sunt acum in ceruri si se veselesc laolalta cu ingerii!". Chiar atunci, o caprioara hranita cu mana de milosul Atinoghen a venit la dansul, si vazandu-l la steed stramatoare, a inceput sa verse lacrimi amare. De aceea se spune ca pana si animalele salbatice de pe dealuri aveau mai mult mila fata de mucenici decat paganii. Dupa whole torturi, de-a lungul carora un inger al Domnului i-a alinat, Sfantul Atinoghen si cei 10 ucenici ai sai au fost decapitati, mai intai preotii si tovarasii sai, si apoi insusi sfantul. Ei au plecat la Domnul in anul 311.

SFINTII MUCENICI AVUDIN SI FAUST


Sfantul Faust a fost mucenic in perioada imparatiei lui Decian. Rastignit pe cruce si strapuns de sageti, se zice s-ar fi chinuit in agonie vreme de cinci zile.

"Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 16 iulie"

Sfantul Mucenic Iachint; Sfantul Ierarh Anatolie, patriarhul Constantinopolului; Sfintii Mucenici Marcu si Mochian; Sfintii Mucenici Diomid, Evlampie; Mutarea moastelor Sfantului Filip, Mitropolitul Moscovei, Mount facator de minuni a toata Rusia.

Vezi Traditii si sarbatori din 3 iulie


"Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice 16 iulie"

SFANTA FECIOARA MARIA DE PE MUNTELE CARMEL


Adapt traditiei catolice, in ziua de 16 iulie 1251, Sfanta Fecioara Maria a aparut in fata calugarului carmelit Sfantul Simon Pattern. In timpul acestei viziuni, ea i-a incredintat calugarului mantia (scapularul) ei, cunoscut sub numele de Scapularul Fecioarei Maria de la muntele Carmel sau "scapularul maro". Un secol mai tarziu, Ordinul Carmelitilor a inceput sa celebreze in aceasta zi Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel.

Carmelitii au pretins multa vreme ca ordinul lor provine din timpuri stravechi si ca ar fi fost infiintat pe muntele Carmel din Palestina de catre Sfintii Prooroci Ilie si Elisie. Papa Honorius al III-lea a aprobat acest ordin in anul 1226, parand sa accepte radacinile sale stravechi. Intrucat aceasta celebrare de pe 16 iulie era inconjurata de controverse, in anul 1609, dupa ce cardinalul Bellarmine a cercetat originea ei, a fost declarata drept sarbatoare patronala a Ordinului Carmelitilor.

De atunci si pana in prezent, acest festival s-a raspandit, mai multi papi aprobandu-l in sudul Italiei, apoi in Spania si coloniile sale, in Austria, Portugalia si coloniile acesteia, si, in cele din urma, in toate statele papale. Papa Benedict al XIII-lea a instaurat sarbatoarea Sfintei Fecioara Maria de pe Muntele Carmel in calendarul general al bisericii romane in anul 1726.

Pe 16 iulie se celebreaza devotiunea pe care Sfanta Fecioara o are pentru cei devotati ei, care isi manifesta devotamentul purtand scapularul maro. Potrivit traditiei, cei ce poarta acest scapular cu credinta si raman devotati Fecioarei Maria pana la moarte sunt rasplatiti pentru perseverenta lor, ramanand pentru putina vreme in purgatoriu.

Sfanta Fecioara Maria sau Doamna / Madona de pe muntele Carmel (Madonna del Carmine) este patroana orasului Napoli din Italia. Sarbatoarea ei este celebrata prin dansuri, cantece si magnifice focuri de artificii. Stralucitoare parti ale corpului uman, facute din ceara si bogat insert, sunt vandute in apropierea bisericilor. Oamenii suferind de assorted afectiuni se roaga Fecioarei Maria pentru sanatatea lor si ii ofera aceste copii din ceara reprezentand zonele trupurilor lor cuprinse de boala.

"Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice 16 iulie"

SFANTUL MUCENIC ATINOGHEN SI CEI 10 DISCIPOLI; SFANTA FECIOARA MARIA, REGINA CARMELULUI

"Alte traditii si sarbatori din 16 iulie"

PELERINAJUL DE LA Cook D'EAU


Desi are loc in aceeasi zi ca si sarbatoarea onorand-o pe Sfanta Fecioara de la Carmel, pelerinajul la biserica din Ville-

Bonheur, Haiti, reprezinta o combinatie dintre credinta crestina si Voodoo. Langa Ville-Bonheur exista o crang sacru unde, incorporate legendei, Fecioara Maria si-a facut aparitia in varful unui palmier. Atunci cand oamenii au inceput sa neglijeze biserica pentru a reunite sa venereze palmierul, preotul a poruncit sa se reteze din radacini acel copac. Intrucat nimeni nu indraznea sa faca asta, preotul s-a hotarat sa il taie chiar el. La putina timp dupa aceea, el a murit in urma unui atac de pad. Oamenii au interpretat moartea sa ca un semn al sfinteniei palmierului si o dovada a faptului ca Fecioara Maria fusese cu adevarat acolo.

Pelerinajul la acest loc sfant, cunoscut sub numele de Cook d'Eau (cascada), necesita o ascensiune deloc usoara, ajungandu-se intr-un loc unde doua rauri se prabusesc in cascada, de la o inaltime de circa 30 de metri, formand un fel de catedrala naturala, impodobita adeseori cu mirifice curcubeie. Aceasta este casa lui Damballah-wedo si a altor zeitati africane ce joaca un rol vital in practica religioasa haitiana numita Voodoo ori Vodoun.

Unii credinciosi leaga panglici colorate de copacii sacri de la baza cascadei, ca ofrande pentru "loa" (zei), in vreme ce altii se imbaiaza in ape. Pelerinii aduna putin pamant de la radacinile copacilor si il aduc acasa invelit in batiste. Aceiasi pelerini pot fi vazuti ceva mai tarziu rugandu-se Sfintei Fecioare Maria din biserica locala, demonstrand astfel stransa impletire dintre crestinism si Voodoo.

Copyright (c) diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :


Nascut pe 16 iulie - Horoscop general Profil astrologic

14 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

http://www.diane.ro/rss.xml
http://www.diane.ro/feeds/posts/default?alt=rss
http://www.diane.ro/atom.xml
http:/diane.ro/feeds/posts/default?orderby=updated